Vietnamská káva: Historie, příprava a zajímavosti

Vietnamská káva


Káva se do Vietnamu dostala v 19. století díky francouzským kolonizátorům, kteří sem přivezli kávovníky arabica. Kvůli klimatu a půdě se však arabica neuchytila tak dobře jako robusta, která se stala hlavním druhem pěstovaným ve Vietnamu. Dnes Vietnam produkuje více než 95 % robusty, což se odráží v její silné a zemitější chuti.

Během francouzské koloniální éry se káva stala oblíbeným nápojem vyšších vrstev a postupně si získala popularitu mezi vietnamskou populací. Nedostatek čerstvého mléka v minulosti vedl k použití kondenzovaného mléka, což dalo vzniknout dnes ikonické vietnamské kávě s mlékem (cà phê sữa đá).


---

Jak se připravuje vietnamská káva?

Vietnamská káva je známá svou jedinečnou přípravou pomocí phin filtru – malého kovového filtru, který se pokládá na šálek nebo sklenici. Káva se louhuje pomalu, což umožňuje extrakci plné chuti.

Nejoblíbenější způsoby přípravy vietnamské kávy:

1. Cà phê sữa đá (vietnamská ledová káva s kondenzovaným mlékem)

Černá robusta káva se připravuje v phin filtru

Přidává se slazené kondenzované mléko

Servíruje se s ledem



2. Cà phê đen đá (černá ledová káva)

Silná káva se louhuje v phin filtru

Podává se s ledem bez mléka



3. Cà phê trứng (vaječná káva)

Směs žloutku, kondenzovaného mléka a cukru se vyšlehá do pěny

Přidává se horká káva



4. Cà phê dừa (kokosová káva)

Kombinace černé kávy a kokosového mléka s ledovou tříští



5. Bạc xỉu

Slabší verze cà phê sữa đá s větším množstvím mléka





---

Vietnamská kávová kultura a zajímavosti

Vietnam produkuje hlavně robustu, která má silnější a méně kyselou chuť než arabica.

Phin filtr je tradiční metoda přípravy, která umožňuje kávě pomalu kapat, čímž se dosáhne intenzivního aroma.

Vietnamská káva je často podávána s kondenzovaným mlékem, protože čerstvé mléko bylo historicky nedostupné.

Vietnamská vaječná káva vznikla v době, kdy byl nedostatek mléka, a dodnes se těší oblibě díky své krémové konzistenci.

Vietnam experimentuje s fermentovanou kávou, včetně kopi luwak a dalších prémiových druhů.



---

Proč ochutnat vietnamskou kávu?

Vietnamská káva je nejen chutným nápojem, ale také součástí bohaté historie a kultury. Pokud hledáte intenzivní a autentický zážitek, vietnamská káva vás rozhodně nezklame. Ať už si ji dáte horkou, ledovou, s mlékem nebo s vajíčkem, každá varianta nabízí jedinečný pohled na tradiční vietnamský přístup ke kávě.

Chcete si připravit vietnamskou kávu doma? Pořiďte si phin filtr a vyzkoušejte její tradiční přípravu!