Vietnamská káva: Historie, příprava a zajímavosti

Vietnamská káva
Káva se do Vietnamu dostala v 19. století díky francouzským kolonizátorům, kteří sem přivezli kávovníky arabica. Kvůli klimatu a půdě se však arabica neuchytila tak dobře jako robusta, která se stala hlavním druhem pěstovaným ve Vietnamu. Dnes Vietnam produkuje více než 95 % robusty, což se odráží v její silné a zemitější chuti.
Během francouzské koloniální éry se káva stala oblíbeným nápojem vyšších vrstev a postupně si získala popularitu mezi vietnamskou populací. Nedostatek čerstvého mléka v minulosti vedl k použití kondenzovaného mléka, což dalo vzniknout dnes ikonické vietnamské kávě s mlékem (cà phê sữa đá).
---
Jak se připravuje vietnamská káva?
Vietnamská káva je známá svou jedinečnou přípravou pomocí phin filtru – malého kovového filtru, který se pokládá na šálek nebo sklenici. Káva se louhuje pomalu, což umožňuje extrakci plné chuti.
Nejoblíbenější způsoby přípravy vietnamské kávy:
1. Cà phê sữa đá (vietnamská ledová káva s kondenzovaným mlékem)
Černá robusta káva se připravuje v phin filtru
Přidává se slazené kondenzované mléko
Servíruje se s ledem
2. Cà phê đen đá (černá ledová káva)
Silná káva se louhuje v phin filtru
Podává se s ledem bez mléka
3. Cà phê trứng (vaječná káva)
Směs žloutku, kondenzovaného mléka a cukru se vyšlehá do pěny
Přidává se horká káva
4. Cà phê dừa (kokosová káva)
Kombinace černé kávy a kokosového mléka s ledovou tříští
5. Bạc xỉu
Slabší verze cà phê sữa đá s větším množstvím mléka
---
Vietnamská kávová kultura a zajímavosti
Vietnam produkuje hlavně robustu, která má silnější a méně kyselou chuť než arabica.
Phin filtr je tradiční metoda přípravy, která umožňuje kávě pomalu kapat, čímž se dosáhne intenzivního aroma.
Vietnamská káva je často podávána s kondenzovaným mlékem, protože čerstvé mléko bylo historicky nedostupné.
Vietnamská vaječná káva vznikla v době, kdy byl nedostatek mléka, a dodnes se těší oblibě díky své krémové konzistenci.
Vietnam experimentuje s fermentovanou kávou, včetně kopi luwak a dalších prémiových druhů.
---
Proč ochutnat vietnamskou kávu?
Vietnamská káva je nejen chutným nápojem, ale také součástí bohaté historie a kultury. Pokud hledáte intenzivní a autentický zážitek, vietnamská káva vás rozhodně nezklame. Ať už si ji dáte horkou, ledovou, s mlékem nebo s vajíčkem, každá varianta nabízí jedinečný pohled na tradiční vietnamský přístup ke kávě.
Chcete si připravit vietnamskou kávu doma? Pořiďte si phin filtr a vyzkoušejte její tradiční přípravu!